Supravietuire in conditii extreme de pescuit!
Supravietuire in conditii extreme de pescuit!

By Iulian Petre!


Anii de experienta in conditii extreme de temperatura unde am infruntat nopti cu temperaturi de pana la -8 grade, m-au invatat cum imi pot face viata mai usoara.
Degeaba incerci sa combati vremea rece cu zeci de pulovere si geci, daca nu ajuti organismul sa lupte cu temperaturile extreme.
Regula de aur este sa nu consumi hrana si lichid rece. Noaptea mai ales trebuie consumate cat mai multe lichide calde (supe ,ceaiuri ,cafea ,etc ) este bun si  vinul fiert dar fara sa intreci masura.In cursul zilei, incepand de dimineata si pana seara, trebuie sa consumi hrana calda plina de carbohidrati pentru ca acestia iti vor spori energia necesara partidei de pescuit.
Cand alergi spre lansete sa intepi un peste, este bine sa ai manusa in mana cu care tii batul, altfel, pana la finalul drilului  mana se lipeste pe lanseta si nu mai simti degetele.
Tunarul,  adica cel care lanseaza, trebuie menajat la operatiuni de genul, scos lansetele din apa, bagat pestii in sac si incarcat lansete,  ca el aiba mainile calde si astfel lansa in bune conditii . De obicei "tunarul" este cel mai putin imbracat, sa se misca lejer si fara un efort sporit poate sa atinga distanta dorita.
In stand nu trebuie sa lipseasca lada frigorifica, chiar daca este iarna utilitatea acesteia consta in a pastra apa calda, prin folosirea unei galeti sau vas deschis, apa se raceste imediat. Niciodata sa nu va spalati in balta sau intr-o galeata cu apa rece, in cateva minute nu veti mai simti degetele. Folositi lada frigorifica unde apa va sta calda aproape toata noaptea, iar cand se raceste completati cu alta fiarta si tot asa.
Cortul dormitor trebuie sa fie de dimensiuni cat mai mici pentru ca incalzirea acestuia este mai rapida si neaparat dotat cu sac pentru sezonul rece. Cortul trebuie sa fie amplasat cat mai departe de standul de pescuit, ca in cele 3-4 ore cat stai in 'dormitor' sa nu auzi nici un zgomot . De multe ori, cine doarme in stand nu se poate odihni din cauza zgomotului produs de senzori,statie, dar mai ales al vizitatorilor care fac galagie fara sa-si dea seama ca cineva la un metru de ei incearca sa se odihneasca .
Eu consider ca un cort mai mic se incalzeste mai repede si nu este nevoie de o sursa de caldura in plus, iar un sac bun de iarna face fata la temperaturi joase fara nicio grija.
Cand te bagi in pat /sac te dezbraci de hainele groase, pentru ca in cazul in care transpiri, cand te trezesti socul termic este foarte puternic. Hainele de exterior trebuie fie calde, ca atunci cand iesi din cort, temperatura de afara sa fie suportabila, pentru aceasta recomand sa le aveti sub sacul de dormit, eu unul le pastrez la picioare.
In cortul din stand, unde sunt ceilalti pescari, este recomandata existenta unei surse de caldura dar cortul sa fie deschis sa se poata interveni la lansete in orice clipa. Astfel cortul principal fiind incalzit, cel care merge la culcare sa lase incaltamintea in acel cort si astfel veti avea haine si incaltari calde.

Cel mai important, se stabileste ora la care trebuie trezit partenerul somnoros si este asteptat cu o cana de lichid fierbinte si multi saci in apa.

Fir intins!