Ora este UTC + 2






Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: pescuitul la crap-arta sau stiinta!!
MesajScris: 22 Sep 2010, 09:18 
Neconectat
User GL

Membru din: 05 Mar 2010, 18:09
Mesaje: 118
Pescuitul la crap poate fi extrem de dificil de multe ori si este foarte important pentru noi sa maximizam sansele noastre de a prinde crap in timpul petrecut pe malul apei. Multi pescari(inclusiv eu) nu avem timpul necesar pentru a studia si a ne face o idee cat mai exacta a locului pe care vom pescui pentru a putea avea cele mai bune rezultate. Am considerat intotdeauna ca sunt un pescar care gandeste si daca lucrurile nu merg cum imi doresc, atunci fac efortul de a schimba ceva pentru a-mi mari sansele de a prinde crap.

Uneori este bine sa fim stiintifici si precisi in ceea ce facem si alteori ar fi bine sa fim putin mai creativi si sa incercam ceva mai special. De exemplu, de cele mai multe ori este extrem de util de a pozitiona momeala pe locul nadit si alteori este mai productiv sa mutam momeala in afara locului nadit pentru a crea posibilitatea de a prinde. In acest articol o sa detailez cum pot uneori sa fiu in avantaj cu partea stiintifica si artistica din mine, cum aceasta batalie imi aduce cele mai bune rezultate in abilitatea pescuitului meu.

FARA REGULI

Una din primele lucruri care trebuie tinute minte in pescuitul crapului este ca nu exista reguli. Desigur sunt regulile elementare care guverneaza fiecare loc de pescuit, fiecare lac, galagia, dar acestea nu sunt regulile specifice despre cum sa gandim diferite aspecte ale pescuitului la crap. Sunt foarte multi pescari carora le place sa stea si sa asteapte ca pestele sa vina la ei, dar sunt foarte multi care intotdeauna incearca sa inteleaga de ce nu prind.

Eu nu sugerez ca acesti pescari nu au rabdare sau trebuie sa schimbe ceva in fiecare moment, dar pescarii care isi petrec foarte mult timp in cortul lor, nu se uita la apa pentru a observa ceva vor fi intotdeauna in dezavantaj. Nu conteaza cat de exact am pozitionat momeala pe locul nadit, daca pestele se arata pe altundeva si pescarul nu se uita la apa in acel timp, atunci sansele lui de a face ceva constructiv se pierd.

Nu cred ca este o coincidenta ca pescarii noi pe un lac sa prinda crap cu relativa usurinta si ca ei sa pescuiasca in cu totul alt mod decat ceilalti. Pescarii noi pe un anumit loc nu cunosc pe acel lac care sunt locurile fierbinti si nici nu folosesc nadele care “merg” cel mai bine acolo. Acest lucru poate fi in avantajul lor deoarece ei pescuiesc in afara normelor, evident nu pe locurile fierbinti si au alta perspectiva despre monturi si prezentare. Este foarte important sa fim exacti si stiintifici si cateodata putem incerca ceva diferit.

NADELE

Conflictul dintre a vedea pescuitul la crap ca arta sau stiinta este dat de conceptul in a cunoaste nadele si a le folosi. Am fost in pozitia foarte norocoasa dealungul anilor si de a avea o influenta puternica asupra catorva nade produse de Dynamite Baits. A fost o mare oportunitate pentru mine de a divulga cateva din cunostintele mele despre nade. Cum va puteti imagina, a fost foarte stiintific si foarte multe ingrediente au fost riguros testate si cu grija cantarite si masurate pentru a obtine nade foarte echilibrate din toate punctele de vedere.

In contrast cu stiinta din jurul dezvoltarii si creerii nadelor, cred ca unele idei au fost un pic mai creative. Spre exemplu, am inceput sa ma gandesc foarte mult la ideea “nadelor spalate” si probabil acestea sunt mancate de crap intotdeauna. Oricum, multi pescari nu vad folosirea nadelor din aceasta perspectiva, schimba momeala regulat la anumite ore in fiecare zi, in general dimineata si seara. Aceasta abordare de schimbare a momelii este de cele mai multe ori corecta pe cele mai multe locuri de pescuit si sunt convins ca pestele se va obisnui cu acest ritm si va putea realiza de cand este aceea nada in zona, in special daca crapul a devenit mai selectiv cu hrana lui obisnuita.

Pentru a combate aceasta problema, multi pescari pun momeala proaspata pe firul de par de fiecare data cand lanseaza monturile la apa, ceea ce inseamna ca momeala lor este altfel decat majoritatea nadelor aflate in zona nadita si s-ar putea sa fie pentru crap un avertisment. Daca sunteti de acord cu aceasta teorie si simtiti ca pestele va prefera sa ia de pe fundul apei doar nadele pe care el le stiu ca sunt in apa de mai mult timp, atunci are sens sa fii precaut cu schimbarea momelii de pe carlig la anumite intervale de timp. Alegerea nadelor este foarte importanta cand pescuiesti la crap si luand aceasta parte a pescuitului corect poate face diferenta intre succes si esec, dar intelegand cand si unde sa pui momeala este foarte important.

TIMPII

Timpii sunt foarte importanti in pescuitul crapului. Sa stii cand sa schimbi tactica este deasemenea foarte important si a avea cunostinte vaste despre diverse tactici sau tactici pe care le poti aplica si acesta este un alt indicator al contrastului dintre stiinta si interpretarea artistica. Am fost cateodata foarte metodic in acuratetea cu care am interpretat pescuitul si nu am ezitat niciodata sa schimb ceva, de cele mai multe ori intradevar tot ce am facut inainte a fost fara importanta. Un prieten cu care pescuiesc de regula a accentuat acest lucru cu cateva ocazii ca inspiratia si intuitia nu pot fi cuantificate. Este foarte adevarat, cateodata in anumite momente de nebunie vrem sa facem ca lucrurile sa aiba o logica, care sa ne ajute sa intelegem de ce se intampla acel lucru cand pescuim. Cea mai neobisnuita parte a acestui proces este adesea sa nu prinzi carpii in urma acestei schimbari.

Iata cateva motive obisnuite pentru a inspira pescarul sa faca ceva modificari: schimbarea conditiilor meteo, vezi pestele in alta zona decat cea in care pesuiesti sau vezi alt pescar ca prinde crapii in cu totul alt mod decat pescuiesti tu, acestea te pot inspira sa faci anumite schimbari.

AJUTANDU-NE NOROCUL

Foarte multe in pescuitul de crap sunt standardizate si cu toate ca anumite lucruri, ca nodul fara nod sau perierea apei pentru a cunoaste locul pe care vom pescui, sunt foarte important, este posibil sa nu fie suficiente pentru a pescui si a avea rezultatele dorite. Uneori schimband lucrurile sau avand o alta perspectiva de a crea un pic de noroc poate fi tot ce trebuie pentru a prinde ceva mai multi crapi. Ma pot gandi de multe ori unde am schimbat tactica sau am venit cu ceva idei diferite si m-au ajutat sa prind pesti. De exemplu, odata la o partida de pesuit in Franta am luat cu mine o mulineta Daiwa SS 9000, doar in cazul in care aveam nevoie sa pescuiesc la distante foarte mari. Am luat cu mine doar o astfel de mulineta si restul setului de mulinete cu care pescuiesc in general Daiwa 5000 T, dar asta nu a fost suficient pentru mine sa pot pescui acolo unde am vazut pestii. Toti pestii care i-am prins au venit la aceea lanseta cu mulineta SS 9000 si ma gandesc ca nu asi fi prins nimic daca nu eram inspirat sa o iau cu mine.

In acelasi timp, am inceput sa prind pesti cand niste pescari de langa mine au plecat de pe locul lor nadit. Acei pescari au nadit intr-un loc o perioada indelungata si chiar daca nu am putut vedea unde, pestii mi-au arata locul unde se hranesc. Nu am marcat locul unde inotau sau sareau pestii cum au facut pescarii care au creat acel loc, dar am lansat momeala in aceea zona unde am vazut clar ca pestii se hranesc. Si am inceput sa prind. Nu este necesar intotdeauna sa fii foarte precis si sa folosesti cunostintele pentru a prinde pesti, dar uneori este bine sa fii creativ si sa stii cand si unde sa iti folosesti cunostintele, ceea ce este foarte important.

PE SCURT

Multe dintre momentele mele de inspiratie vin de la alti pescari si de la modul in care acestia pescuiesc. Uneori aceasta inspiratie poate veni doar de la o observatie minora, care este suficienta pentru a mi se intipari in minte si a ma face sa gandesc la o idee geniala. Alteori este doar o idee de la alt pescar si eu vreau doar sa o testez. Douazeci de capete sunt cu siguranta mai bune decat unul singur. Cu alte ocazii, doar ma gandeam cum sa rezolv anumite probleme si asta a fost suficient sa imi inspire partea creativa din mine. De exemplu, odata pescuiam pe un rau din barca si mi-am data seama ca nada pe care o aruncasem in apa nu mai era in zona in care pescuiam eu din cauza curentului foarte puternic. Am rezolvat problema prin crearea unei bile mari de nada si am introdus plumbul monturii cu care pescuiam in aceasta. Am lasat usor aceasta bila cu plumbul in ea in apa si prin aceasta am stiut ca momeala de pe carligul meu era impreuna cu ceva nada si asta mi-a adus imediat rezultatul dorit, crapi capturati.

Cateva idei in pescuitul crapului sunt stabilite dupa anumite teste si greseli facute in timpul partidelor de pescuit care se transforma de multe ori in idei bune care se pot ajusta in timp si pot creea avantajele de care avem nevoie. Astea sunt elementele unei idei cateodata stiintifice si care pot fi masurate, dar astea contin deasemenea valori ale creativitatii artistice in acest proces, sau anumite idei nu se pot aplica pe orice loc de pescuit. Odata incercam si voiam sa vad ce nivel de porumb dulce preparat (sweetcorn) amestecat cu Swim Stim Pellets poate fi introdus in Funnel Web fara a afecta plasa solubila. Cum bine stiti Funnel Web este confectionata din materiale care in contact cu apa se dijolva, si am fost extrem de surprins cat de mult sweetcorn am adaugat in mixul respectiv fara a afecta sacul solubil, si asta ma facut sa prind ceva pesti in plus cu aceasta noua prezentare.

Pescuitul la crap poate fi foarte stiintific si in unele situatii acest lucru este foarte important. Acuratetea cu care facem nadirea sau masurarea si introducerea cantitatilor optime de ingrediente pentru a creea nada ideala poate fi totul pentru a aduce pestii pe zona nadita, dar asta poate fi doar o varianta de interpretare a pescuitului la crap. Cateodata sunt foarte exact in felul in care pescuiesc, dar uneori asta nu ma impiedica sa lansez o lanseta cu un method feeder intr-o zona unde vad un peste ca inoata si sa incerc sa-l prind daca pot.

Foarte multi pescari de crap considera ca trebuie sa fie foarte stricti in interpretare, dar sunt sigur ca daca ei ar incerca sa deschida latura lor stiintifica si artistica in aceasta interpretare a fiecarei situatii ar maximaliza sansele lor si ar prinde mai multi pesti de fiecare data.


Frank Warwick :ymhug: :ymhug:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: pescuitul la crap-arta sau stiinta!!
MesajScris: 22 Sep 2010, 11:50 
Neconectat
VIP GL

Membru din: 25 Feb 2010, 17:00
Mesaje: 1077
Florine, cineva candva spunea: "... prefer sa fiu un pescar norocos decat unul atoatestiutor ..."!
Multi ar dori ca stiinta/cunoasterea/tacticile/etc. sa le transforme in arta, si asta se poate realiza numai cand competitia de orice fel si forma inceteaza! Cand exista dialog pozitiv si nu critici si ochiade "profesionale" pentru asa numitii incepatori, iar cand totul este facut numai de placere si luat ca atare, doar ca un sport, fara performante, daca intelegi la ce vreau sa ma refer!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Reclama
MesajScris: 01 Mar 2011, 00:30 
Neconectat
Advertiser bot
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 2010, 13:00
Mesaje: 00

Reclama:





 


Sus
 
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
cron
Style created by © Matti, gry komputerowe, alveo witaminy zdrowie witaminy

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România