lii3000 :
@ misu_sipanu
Sunt cateva tipuri de retete pe care as vrea sa le incerc si sa le compar in aceleasi conditii, pentru a-mi creea niste concluzii proprii:
1.
Mix:
Faina peste LT94 mix 3kg
Fructoza 0,5kg
Spartura fulgi de porumb 0,5kg
Monosodiu glutamat 0,2kg
Parte lichida:
Aroma Crab&N-butyric acid (SBS) 30ml
Aroma Tutti frutti (Nutrabaits) 40ml
Butyric acid (Vision Baits) 20picaturi
Lapte de porumb 1000ml
Apa plata 800ml
In aceasta reteta folosesc carne+dulce+foarte multa aroma. In plus spartura de fulgi de porumb are un efect interesant la suprafata boiliesurilor (se face ca o pojghita de miez de paine in apa)
2.
Faina de peste predigerata 1kg
Faina de peste LT94 2kg
Vitamealo 1kg
Gris 3kg
Faina de soia 1kg
Germeni de grau (dati prin rasnita) 1kg
Micropelete 1kg
parte lichida:
oua
Aminoacizi 500ml
ulei (pentru iarna) 500ml
Aceasta este reteta fara nici un fel de aroma adaugata.
3. si 4.
In ambele retete de mai sus voi inlocui partea de mix cu pelete date prin rasnita, si voi pastra partile lichide (pentru a putea fi comparate obiectiv)
5. Inca un mix pe baza de birdfood la care nu m-am gandit inca.
In urma a tot ceea ce vreau eu sa fac as vrea raspunsuri (din incercari proprii) la urmatoarele probleme:
a. solubile sau tari (daca solubile, de care: din lapte de porumb sau din ingrediente ca faina de peste predigerata)
b. Dulci (in sensul ca laptele de porumb adauga foarte mult dulce) sau sarate/picante sau mix intre dulce si carnuri
c. aromate sau fara aroma sau cata aroma
d. cu ingrediente de firma si scumpe sau fara
e. cu bile sau cu groundbait si seminte si plastice (sau doar in functie de anotimp) - adica pierd doar timpul cand as putea folosi batranul porumb
f. fishmeal/birdfood
g. ph-ul nadei functie de ph-ul apei
Da, stiu o sa radeti de mine, e ca si cum as incerca sa gasesc nada universala care sa prinda tot pestele din balta, astea sunt intrebari la care ar vrea toata lumea sa raspunda, imi trebuie vreo 10 ani ca sa rezolv toate dilemele astea intr-un mod realist, bla bla bla. Dar intre timp sper sa prind si ceva pesti, hehe.
Salut! Nici nu stii tu in ce te bagi daca vrei sa te apuci de constructie mixuri! O sa-ti tocesti creierii, o sa consumi o groaza de maculatura calculand procente de ingrediente si o sa arunci multi bani pe experimente ratate. Eu asa am facut! Dar daca chiar vrei sa pornesti pe drumul asta iata care este parerea mea:
Reteta 1: este ingrozitor de dulce, se va rula greu din cauza fulgilor, dozajul de aroma este triplu fata de cat ar trebui, amestecul de crab cu tuti-fruti este cel putin bizar. Sper ca mixul este un ready-made si nu este compus din 3 kg de faina de peste.
Reteta 2:Foarte mult gris, foarte multe micropelete, germenii de grau nu te ajuta cu mai nimic, uleiul din partea lichida este mult.
Eu cred ca daca chiar vrei sa-ti faci singur mixul (eu fac experimente de 3 ani si tot e greu!) incearca sa pleci de la cateva reguli:
- max 30% fainuri de peste sau de carne
- max 20% proteine lactice(caseine, lactalbumina, caseinat, wpc)
- max 50% birdfood(CLO, megablend, red band, robin red)
Dupa ce ajungi sa intelegi ce pui intr-un mix incepi sa jonglezi si cu alte ingrediente:
- faina de soia - max 20% - lian si nutritie
- malai - max 15% - ingredient de volum
- gris - max 15% - ingredient de volum
- alune macinate fin - max 15% - textura, atractie si nutritie (mai ales in birdfood-uri)
- albumina de ou si faina de sange - max 6 % - intaresc coaja si leaga mixul
- pudra de ficat, pudra de branza albastra, betaina, GLM - atractie
- faina de krill - max 20% - bile usoare pt.fund malos
Cam asta e inceputul in crearea unui mix. Dupa asta trebuie sa stii pt. ce perioada a anului este mixul: rece sau calda. Daca este pt.rece scazi fainurile de peste sub 20%, maresti proteinele lactice la peste 30%, folosesti cat mai multe componente solubile, arome pe baza de alcool, cat mai putin ulei sau chiar deloc si pescuieste cu bile solubile. Daca este pt.vreme calda ramai la procentele initiale, adaugi aprox.30 ml de ulei/kg mix si folosesti arome pe baza de ulei. Cam asta e cu mixul.
Pt.partea lichida eu folosesc: aminoacizi, ficat lichid, csl, melasa si aroma. Nu supradoza aroma! Nu te ajuta cu nimic. Aroma nu este importanta atat cat ai crede cat solventul ce sta la baza aromei si ajuta la dispersia semnalelor nutritive ale nadei. A, mai are un rol: amprenta olfactiva a nadei. Ex: Daca pe o balta se nadeste intens si pe termen indelungat cu bile cu aroma de Crab crapul, mancand bilele, ajunga ca in timp sa asocieze mirosul de Crab cu mancarea. Atat si nimic mai mult.
Celelalte intrebari:
- solubile pt.pescuit viteza, concursuri, ciortaniada si vreme rece iar tari pt.capturi.
- dulci pt.ciortani iar sarate/picante pt.peste mare
- cu aroma ti-am scris mai sus
- ingrediente cumpara de unde iti permiti atat timp cat sunt de calitate
- am pescuit si cu groundbait dar acum am trecut doar pe bile. e doar o chestie de preferinta personala
- am scris mai sus
- treaba cu ph-ul inca se disputa la nivele mult mai inalte dacat noi daca are importanta sau nu.
Spor la treaba!