1.Mixul primei retete s-a nascut in felul urmator: la un moment dat am citit un articol (nu mai stiu care, il voi cauta) in care una dintre idei era ca nu poti pune prea mult dulce intr-o nada. I plus, in tot ce am citit, dulcele ionizeaza in apa, modificant ph-ul, iar crapul detecteaza aceste modificari de ph si le inspecteaza. Totodata am inteles ca sunt anumite arome pe care poti sa le supradozezi fara nici un fel de problema (mai ales arome pe baza de esteri). Iar fulgii de porumb creeaza o crusta "cool" pe suprafata boiliesului in timp. Asadar, am vrut sa fac o bila cu gust de carne si cu gust dulce, cu o aroma principala (crabul) care sa mearga cu carnea, o aroma secundara (tutti fruti) care sa mearga cu dulcele iar ca bonus n-butiricul care pute de nu-ti vine sa crezi (trebuie sa gasesc un loc unde sa le fac pentru ca sotia e gravida hahaha - tot ce ii lipseste este mirosul de bile de 'casa').
2. Cea de-a doua reteta a fost gandita pe baza de carne fara nici un fel de adaos de aroma, iar grisul in exces este pentru a ajuta la rulaj (sa compenseze micropeletele si germenii de grau). Faina predigerata, vitamealo, germenii si peletele sper sa faca bila solubila chiar daca sunt fierte. Iar legat de ulei (in principiu peste), tinand cont ca sunt 50ml la kg mix si uleiul este pentru iarna (nu se intareste cu temperatura), nu cred ca e in exces. Germenii de grau consider ca dau textura. Aceastsa bila (inclusiv partea lichida) asigura un continut de proteina de aprox 25-30% adica exact cat trebuie.
Legat de amprenta bilelor, iar sunt pareri pro si contra: unii spun ca le asociaza cu mancarea, altii spun ca in timp le asociaza cu pericolul. Deci, in orice privinta, plecand de la arome si pana la ph sunt pareri pro si contra. Tocmai de aceea am decis sa le incerc eu pe toate, chiar si ceea ce nu recomanda nimeni.
@iulian - singura problema este ca nu cred ca poti macina peletele suficient de fin in asa fel constituie singure mixul. Altfel, mi se par sursa perfecta, doar au fost gandite pentru nutritia pestilor.
Oricum, parerea personala formata pana acum este urmatoarea: bilele pot fi formate foarte simplu si sa fie la fel de prinzatoare ca orice alta bila. Adica trebuie o baza (fishmeal sau birdfood) care sa asigure valoarea nutritiva, o textura (ceva seminte), si un agent de legatura cu sau fara aroma in functie de marimea pestelui dupa care te duci. Aminoacizii cred ca sunt esentiali doar in situatia in care e presiune foarte mare asupra pestelui (ex: concurs). Altfel, poti prinde foarte bine peste si cu mix de pelete plus bile ready-made (sparte si intregi) stropite initial cu ceva pentru activare. Dar asa suntem noi pescarii, ne place sa ne complicam, si sa uitam de mamaliga