Pentru ca multi ne pregatim de inceputul sezonului de pescuit, voi incepe prin a prezenta cateva moduri de preparare a porumbului, retete personale pe care le folosesc.
In primul rand , apa fiind rece este nevoie de o aroma pe baza de alcool sau esteri. Eu personal folosesc palinca, aroma ester-strawbery si csl pentru a prepara porumbul pentru primavara.
Modul de prepapare este urmatorul:
1. Se aleg boabele dorite, fie ca sunt de porumb normal sau porumb de floricele. Cei mai pretentiosi le pot gauri de acum, pentru a nu mai pierde vremea la momentul realizarii monturii. Exista si un avantaj, aroma se va impregna mai bine in corpul boabei prin gaura data. Eu unul prefer pentru acum boabele mai mici, dar avand in vedere ca aceste retete dau rezultate foarte bune si vara, nu lipsesc si boabele mai mari.
2. Se pun la fiert intr-un vas cu apa in care se adauga si putina sare. Cand apa incepe sa fiarba, si boabele se inmoaie si incep sa crape usor, se pun in recipientele dorite (borcanase), fara apa.
3. Se pot lasa sa se usuce putin , sau se pot adauga acum aromele sau lichidele dorite. Atentie mare la arome, unele sunt chiar foarte concentrate si in dozaj mare pot suprasatura aromatic boabele, in unele cazuri acest lucru avand efectul invers celui dorit, de atragere al pestelui. CSL-ul de exemplu nu are acest efect, deci nu sunt probleme.
4. Un efect foarte bun il are betaina adaugata peste boabele calde, mai ales daca este betaina praf, se va topi usor si va forma o crusta peste boabe, ce se ve dizolva in apa crescand atractia.
5. In cazul boabelor cu alcool, se poate pune si miere peste boabe, aceasta combinatie este una foarte reusita, dulceata fiind repede raspandita in apa de alcool, iar crapul este atras mai repede. Eu unul am folosit anul trecut cu succes aceasta reteta, recunosc nu le-am preparat eu, dar am invatat reteta si o voi pune in practica.
6. Mare atentie, daca boabele nu sunt uscate, in combinatie cu anumite lichide pot incepe un proces de fermentatie si va puteti trezi cu borcanele pleznite si continutul varsat in geanta. Va spun din experienta proprie, am patit cu aditiv de scopex, si lapte de proumb. Este bine sa folositi borcanase de plastic cu filet si garnitura, si sa lasati capacul putin deschis ptr a respira si a se elimina gazele, bineinteles in trusa trebuiesc tinute cu gura in sus. In acest fel nu mai riscati explozii
7. Nu va speriati daca boabele se vor colora inchis, mai ales in cazul CSL-ului, este normal, iar acest lucru nu va impiedica crapul sa le gaseasca si sa le manance.
Sfaturi:
Folositi monturi cu porumb echilibrat cu o boaba de porumb artificial flotant, tehnopuf sau spuma flotanta taiata in forma de boaba de porumb, pentru a realiza o montura critic echilibrata, astfel crapul o va putea absorbi mult mai usor.
Faceti un pat de nada in care sa fie si seminte de genul celor folosite pe carlig, astfel veti creste sansele de a elimina suspiciunile pestelui si de a evita montura dvs. Se pot atasa si saculeti solubili, mare atentie insa daca boabele nu sunt uscate in prealabil (preparate si apoi lasate la uscat ) saculetii de PVA se vor topi imediat. Puteti folosi de asemenea putin groundbait pentru a elimina umiditatea boabelor.
Primavara si toamna tarziu, in apa rece folositi monturi fine, o boaba mica+tehnopuf, pestele este mai mofturos.
Intotdeauna folositi seminte preparate, astfel digestia se va face mult mai usor si aveti sanse sa mentineti crapii tot timpul pe patul dvs de nada. Porumbul uscat este foarte greu de digerat, uneori ajungand si la 48 ore, timp in care nu se va mai hrani. O inmuiere in prealabil cu 24-48 de ore a porumbului va imbunatati in mod evident nada dvs, mai ales daca este adaugata si o aroma peste seminte.
Sper sa va fie de folos, si nu uitati, porniti de la o idee si experimentati cu aromele care stiti ca sunt de succes. Dar cel mai important, folositi aromele adecvate locului unde pescuiti, daca o aroma este foarte prinzatoare, nu inseamna ca asta este valabil in toate baltile.