Ora este UTC + 2






Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 12:16 
Pentru ca multi ne pregatim de inceputul sezonului de pescuit, voi incepe prin a prezenta cateva moduri de preparare a porumbului, retete personale pe care le folosesc.
In primul rand , apa fiind rece este nevoie de o aroma pe baza de alcool sau esteri. Eu personal folosesc palinca, aroma ester-strawbery si csl pentru a prepara porumbul pentru primavara.
Modul de prepapare este urmatorul:
1. Se aleg boabele dorite, fie ca sunt de porumb normal sau porumb de floricele. Cei mai pretentiosi le pot gauri de acum, pentru a nu mai pierde vremea la momentul realizarii monturii. Exista si un avantaj, aroma se va impregna mai bine in corpul boabei prin gaura data. Eu unul prefer pentru acum boabele mai mici, dar avand in vedere ca aceste retete dau rezultate foarte bune si vara, nu lipsesc si boabele mai mari.
2. Se pun la fiert intr-un vas cu apa in care se adauga si putina sare. Cand apa incepe sa fiarba, si boabele se inmoaie si incep sa crape usor, se pun in recipientele dorite (borcanase), fara apa.
3. Se pot lasa sa se usuce putin , sau se pot adauga acum aromele sau lichidele dorite. Atentie mare la arome, unele sunt chiar foarte concentrate si in dozaj mare pot suprasatura aromatic boabele, in unele cazuri acest lucru avand efectul invers celui dorit, de atragere al pestelui. CSL-ul de exemplu nu are acest efect, deci nu sunt probleme.
4. Un efect foarte bun il are betaina adaugata peste boabele calde, mai ales daca este betaina praf, se va topi usor si va forma o crusta peste boabe, ce se ve dizolva in apa crescand atractia.
5. In cazul boabelor cu alcool, se poate pune si miere peste boabe, aceasta combinatie este una foarte reusita, dulceata fiind repede raspandita in apa de alcool, iar crapul este atras mai repede. Eu unul am folosit anul trecut cu succes aceasta reteta, recunosc nu le-am preparat eu, dar am invatat reteta si o voi pune in practica.
6. Mare atentie, daca boabele nu sunt uscate, in combinatie cu anumite lichide pot incepe un proces de fermentatie si va puteti trezi cu borcanele pleznite si continutul varsat in geanta. Va spun din experienta proprie, am patit cu aditiv de scopex, si lapte de proumb. Este bine sa folositi borcanase de plastic cu filet si garnitura, si sa lasati capacul putin deschis ptr a respira si a se elimina gazele, bineinteles in trusa trebuiesc tinute cu gura in sus. In acest fel nu mai riscati explozii :)
7. Nu va speriati daca boabele se vor colora inchis, mai ales in cazul CSL-ului, este normal, iar acest lucru nu va impiedica crapul sa le gaseasca si sa le manance.

Sfaturi:

Folositi monturi cu porumb echilibrat cu o boaba de porumb artificial flotant, tehnopuf sau spuma flotanta taiata in forma de boaba de porumb, pentru a realiza o montura critic echilibrata, astfel crapul o va putea absorbi mult mai usor.
Faceti un pat de nada in care sa fie si seminte de genul celor folosite pe carlig, astfel veti creste sansele de a elimina suspiciunile pestelui si de a evita montura dvs. Se pot atasa si saculeti solubili, mare atentie insa daca boabele nu sunt uscate in prealabil (preparate si apoi lasate la uscat ) saculetii de PVA se vor topi imediat. Puteti folosi de asemenea putin groundbait pentru a elimina umiditatea boabelor.
Primavara si toamna tarziu, in apa rece folositi monturi fine, o boaba mica+tehnopuf, pestele este mai mofturos.
Intotdeauna folositi seminte preparate, astfel digestia se va face mult mai usor si aveti sanse sa mentineti crapii tot timpul pe patul dvs de nada. Porumbul uscat este foarte greu de digerat, uneori ajungand si la 48 ore, timp in care nu se va mai hrani. O inmuiere in prealabil cu 24-48 de ore a porumbului va imbunatati in mod evident nada dvs, mai ales daca este adaugata si o aroma peste seminte.

Sper sa va fie de folos, si nu uitati, porniti de la o idee si experimentati cu aromele care stiti ca sunt de succes. Dar cel mai important, folositi aromele adecvate locului unde pescuiti, daca o aroma este foarte prinzatoare, nu inseamna ca asta este valabil in toate baltile.


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 18:56 
Neconectat
User GL

Membru din: 19 Ian 2010, 19:49
Mesaje: 106
Teddy eu personal dau numai la porumb, atat in nada cat si ca momeala. Am o mare,mare nedumerire. Reteta ta cu alcoolul sunt convins ca este demna de incercat. Problema este alta: eu folosesc navomodelul ptr. a nadii locul de pescuit. Din experienta ta ce ai constatat? Este mai bine sa facem nadire pe o supraf. mai mare-3-4mp., sau mai concentrata 40-50 cm.p. Nada sa fie mai bogata sau mai moderata si cat de moderata? Ca momeala sa folosim aceleasi boade din nada? Hai sa gasim impreuna un raspuns corespunzator- tare doresc sa ajungem macar la 51% din rezolvarea acestor intrebari :-\

Iubeste natura merita :x


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 19:42 
Neconectat
User nou

Membru din: 18 Ian 2010, 01:35
Mesaje: 32
Localitate: brasov
poate te ajuta asta
Ca sa ne putem da seama daca intr-o zona a baltii sunt sau nu crapi, trebuie sa pornim de la observatia ca, in general, crapii fac deseori sarituri mai mult sau mai putin zgomotoase. Uneori se rasucesc energic la "oglinda" apei, alteori fac sarituri spectaculoase, precum delfinii. Insa, ce se intampla cu crapii mari ? Acestia, de cele mai multe ori, evita aglomeratia fiind iritati de prezenta "nepotilor" in zona lor de hranire. Daca nadim o suprafata mai mare, atunci crapii cei mari vor fi prezenti in special in zonele limitrofe. Iar cand linistea se asterne, atunci se reped sa adune in graba urmele de hrana ramase in namol. Personal am observat ca atunci cand pestii mici si medii nu mai trageau iar pescarii incepeau sa se plimbe pe langa lansete, atunci apareau si "mistretii cu colti de argint". Cel mai bine este ca nadirea sa nu se faca in exces, daca vrem sa prindem numai exemplare foarte mari. O concluzie personala: sa tinem o linie cu nada putina in afara zonei de nadire intense sau pe un culoar de trecere dintre aceste zone.
În acest articol voi încerca sã scriu câteva amãnunte despre "materialele" de care ne folosim la momit. În primul rând, trebuie sã aflãm cât Crap si ce alte specii de pesti se aflã în "Baltã". Cum spuneam, eu prefer sã momesc douã locuri.
Cine are posibilitatea de a momi cu 2-3 zile înainte de a pescui, are sanse mai bune de a nu astepta mult dupã primul Crap. Dacã începem cu 2-3 zile înainte cu momitul, atunci sã începem cu putin.
Eu momesc în prima zi cam 500 g de boilies si 2-3 Litri de cereale (mai jos, lista cerealelor). În a doua zi momesc circa 1 kg. de boilies si 5 Litri de cereale. Dacã am posibilitatea, momesc cam la aceeasi orã zilnic, asa cã pestele are sã simtã cã la ora “X” gãseste hrana. A treia zi momesc la fel ca si în prima dar ceva mai mult cereale.
În ziua în care pescuiesc, momesc la început doar vreo 20 de Boilies (de lansetã) iar doar dupã ce am prins primul crap momesc mai mult, 2 kg. Boilies si 5-6 L de cereale.
Mai sus scriam cã trebuie sã stim ce alte specii de pesti se mai gãsesc în Baltã. Acest lucru este important deoarece o turmã mai mare de Plãtici aspirã cerealele într-un timp scurt si Crapului îi rãmân doar Boilies pe care le manâncã în timp scurt (un Crap de 3 kg. soarbe în 30 min. 500g Boilies) dar nu îl tine pe loc. Cerealele fiind mici, tine si  "preocupã"   pestele la locul momit.
În locuri unde crapul nu cunoaste Boilies, este greu de a-l prinde fãrã a momi cel putin o sãptamânã. Pentru a-l aduce la gustul de Boilies trebuie învãtat. Momiti în primele trei zile cu 3-4 Litri de cereale si doar 20-30 de Boilies. În zilele 4-6 dublati cantitatea de Boilies dar nu si cea de cereale. Începând cu ziua a 7-a puteti momi cu cca 500-1500g de Boilies si reduceti cantitatea de cereale cu 2 L,  pânã cu o zi înainte de a pescui, când puteti momi cu 5 L cereale si 1500g Boilies.
Pentru cei care nu pot momi înainte si au de gând sã pescuiascã doar o zi, este indicat de a momi cu 1 Litru de cereale si 20-30 Boilies, si sã caute un loc bun care “miroase” a Crap.
O iesire la crap este productivã dacã este de cel putin 24h., deoarece în fiecare baltã sau fluviu pestii cautã la ore diferite hrana. Cei mai multi Crapi i-am prins noaptea si în primele ore ale dimineti.
Cele mai cunoscute si folosite cereale pt. Crap sunt: Porumbul, Grâul, Cânepa, Fasolea si, nr. 1- alunele de pãmânt.
PORUMBUL se lasã cel putin 24h. la înmuiat, iar dupã ce s-a umflat se toarnã apa clocotitã peste el si se mai lasã 12h. (prin fierbere se poate înmuia prea tare)
GRÂUL se lasã 12h. la înmuiat iar dupã aceea se fierbe vreo 30min.
CÂNEPA se lasã 12h. la înmuiat dupã ce se fierbe, pânã ce plezneste coaja si se vede miezul.
Specialistii spun ca aceastã cânepã este ca un drog pt. pesti si nu se mai saturã de ea. Atentie! prea multã cânepã poate aduce probleme la digestie, de aceea nu folositi prea multã (în unele lacuri din Franta este interzisã).
FASOLEA se lasã 12h. la înmuiat si se fierbe cca. 20min.
ALUNELE de pãmânt se lasã 12-18 h. la înmuiat, dupã care se fierb 20-30 min. Se poate pescui cu alune doar pe struna Non Knot. În multe lacuri unde nu s-a mai prins cu Boilies Alunele au adus pesti Record.
Eu folosesc pt. Momitul cu cereale un mix de: 50% Porumb, 20% Grâu, 20% Cânepã si 10% Alune. Nu am folosit pânã acum fasolea, dar meritã încercat.
Si cu acest articol sper cã v-am putut fi din nou de folos si vã doresc Fir Intins si Big Carp’s.
sper sa te ajute.....


 Nadirea pestilor este o faza a momirii; prin nadire se urmareste obisnuirea pestilor cu carligul cu momeli si apropierea lor de acesta.
Nadirea pestilor depinde de cultivarea unor deprinderi cat mai naturale de cautare a hranei. Pestii sunt obisnuiti sa-si caute hrana in anumite locuri, care insa se schimba dupa sezon. Daca ii vom nadi in locurile pe care le viziteaza cu regularitate si vom alege ora corespunzatoare, vom obtine rezultate surprinzatoare; vom fi insa dezamagiti daca vom neglija cunostintele despre viata pestilor si despre ape si daca vom incerca sa-i nadim oriunde si oricand. Si asa, desigur, putem obtine anumite succese, dar cu pretul pierderii unui timp pretios si a unei cantitati inutile de nada, cu o nadire facuta insistent la anumite ore invatam pestii sa frecventeze si locuri pe care le parasisera din lipsa de hrana.
Nadirea nu are sens acolo unde stau pescar langa pescar fiecare cu alta momeala, sau care dau prea multa momeala si cand pestii devin "mofturosi", satui si nu mai musca. Nadirea trebuie sa se faca, de regula, cu ceea ce se si prinde in carlig (momeala). De exemplu, daca momeala din carlig este pasta de cartofi, nada va fi alcatuita tot din cartofi. Daca dorim sa pregatim un "vad" nou de pescuit, in prima zi imprastiem nada pe o suprafata mare, a doua zi, pe una mai mica si, in final, doar intr-un anumit loc, potrivit pentru pescuit. In urmatoarele zile este suficienta o nadire moderata si, de regula, doar cu o delimitare mai precisa a zonei unde vom pescui.
Pe apele statatoare momeala doar se arunca in locul ales, dar pe apele curgatoare, unde curentul o duce repede, momeala se pune intr-o punga de plastic cu gauri sau intr-un ciorap gaurit, ancorat cu sfoara. Metoda cu nada in punga de plastic da bune rezultate in special daca pescuim din barca, cand si in locul unde vrem sa pescuim dam drumul la saculetul sau cutiuta perforata umpluta cu nada. Nada se poate compune din cartofi fierti si zdrobiti, pesmet, seminte de oleaginoase crude sau fierte (floarea soarelui, rapita, canepa etc.), substante indulcite cu melasa, esenta de anason, vanilie si alte adaosuri de aroma si gust. Astfel pestele se nadeste atras de masa de culori si arome. Se stie ca pestele are un miros dezvoltat si un sistem de apel necunoscut inca, prin care isi cheama confratii.
Nu este permis sa se momeasca cu sange, carne de abator sau orice alte preparate din carne, ori cu reziduri de la laptarie, din motive sanitare.
Nadirea este ceva rational, dar nu trebuie nici sa se abuzeze de ea, deoarece pestii devin satui. De asemenea, se recomanda sa se mai schimbe reteta de nadire, intrucat pestii devin si mai curiosi cu o noua nada, ea fiind atractiva pentru pesti

_________________
Iubiti si protejati *NATURA*cu tot ce tine de ea


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 20:24 
Neconectat
User GL

Membru din: 19 Ian 2010, 19:49
Mesaje: 106
Claudele (te rog iarta-mi diminutivul) am o balta la 25 km. de Bucuresti unde merg de cca. 6-7 ani,
satisfactiile mele pe acesta balta au fost imense (pe langa ce vad ca se posteaza, calitativ si cantitativ), de felul meu sunt un solitar, nu am coada sau prieteni la pescuit (MEA CULPA). Dar...
asa cum este in firea nativa a omului vrem sa nu ne plafonam(si este normal)si sa avem rezultate mai bune. Daca dispui de timp liber EU ma angajez ca intruna din lunile:mai,iunie,iulie,august,sept.,oct.,nov.,(eu am prins in aceste luni)sa fii invitatul meu ptr.7zile pe aceasta locatie (suport cost transport,din bv. si retur plus taxa balta 7 zile). Vreau sa vad daca teoria este valabila si cu practica. Viata mi-a dovedit ca nu, poate in pescuit este altfel.Ai ocazia sa-ti pui in practica cunostintele si sa ma combati in modul meu conservator de gandire. Te rog mult sa te informezi de moralitatea mea de la colegii de pe site: sunt familist, am 2 copii de 32 respectiv 33 de ani si ce este mai scump decat lumina ochilor o nepotica,o printesa de 2ani si 4 luni. Cred ca esti o persoana unica ce ai luat in serios dorinta mea de a fii cu un pas inaintea celorlalti.
P.S. Balta are o populatie relativ mare de raci. TE BAGI ?

Iubeste natura,merita :x


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 20:39 
@ Iorgu,

Claudiu ti-a raspuns in detaliu. Acum este randul meu.
Eu unul nu sunt adeptul pescuitului plantat cu barcuta. Am vazut balta stricata din aceasta cauza, si cunosc balti unde prinzi doar plantat.
Faptul ca eu lansez si nadesc imi creste satisfactia unei capturi. Asta este pescuitul. Mai mult, daca ma obisnuiesc sa plantez, ce mai caut la un concurs unde trebuie sa nadesc cu racheta, si trebuie sa lansez la peste 120 m? Fara antrenament sunt pierzator din start.
Dar, in cazul in care as planta cu barcuta, nada oferita ar fi foarte putina, una doua maini maxim de seminte, spartura de bile si pelete, as folosi un mix pentru ca are diferite etape de atragere si dizolvare in apa, chiar daca putem planta la 1-2 ore. Astfel creez un vad in zona in care plantez si voi atrage si tine crapii pe patul de nada. In nici un caz pestele nu trebuie sa fie saturat, ci doar invatat sa vina sa manance, trebuie sa ii stimulam apetitul.
Inca un avantaj la folosirea unui mix de ingrediente este ca putem incerca mai multe variante de momeala la carlig, pestele nu va fi suspicios. Daca am avea doar un pat de porumb de exemplu, si pescuim cu bile, va sari in ochi bila. La fel un pat de canepa, pescuind la porumb. Daca patul de nada este format din mai multe particule, de culori si forme diferite, niciodata nu va stii care este momeala sa o poate evita. Deci...cu ce nadim , cu aia pescuim. Un mix ne largeste posibilitatile si ne mareste sansele sa il punem pe saltea pe mustacios.
Si nu este nevoie sa nadesti o zona mare daca plantezi cu barcuta, ideea la nadire este ca sa ii prezinti pestelui o gramajoara de mancare , in care se afla si carligul. As nadi o zona mai mare in cazul unei partide de lunga durata, si nu neaparat o zona mai intinsa cat 2-3 zone la distante diferite, si daca se poate in zone cu structuri diferite. Mai multe paturi de nada inseamna mai multe sanse ca pestele sa intre pe una din ele, si cand una nu mai produce, ne mutam pe cea mai productiva.
Un mare pescar, aici il amintesc pe Maty are exact aceasta tactica pe care am vazut ca a folosit-o cu succes la turneul Infopescar pe Tancabesti in 2009. 2-3 paturi, si se muta de la unul la altul in functie de cum tragea pestele.
Sper ca ti-au fost de folos informatiile si iti vei imbunatati performantele.


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 21:47 
Neconectat
User GL

Membru din: 19 Ian 2010, 19:49
Mesaje: 106
Teddy intrutotul de acord cu tine in privinta nadirii pe zone (cu riscul de a ma repeta sunt un individ care are orgoliu, personalitate si nu continua o discutie de dragul de a tasta, nu sunt chiar novice,crede-ma) aceasta metoda are corespondenta cu ceea ce faceau agricultorii in sec. 18-19. Adica o anumita sola nu producea, din varii motive, celelalte sau macar una le asigura traiul pentru anul urmator. Perfect valabil si la modul de nadire al domnului Maty. Dar oare nu il tinem prea imprastiat la o partida de 48 de ore? Multi,80-90% dintre pescari nu dispun de mai mult timp. Eu consider ca o nadire in X, in piramida, in arc de cerc sau in paralel este mai eficienta pentru o partida de 48-72 de ore. Binenteles ca aici isi spune cuvantul si cunoasterea in amanunt a reliefului si morfologiei (namol, tare,gropi,vegetatie) locului de pescuit. Constient fiind ca o momeala diferita de nada nu poate decat sa creeze suspiciuni mariei sale CRAPUL sunt deasemenea in asentimentul tau.
Nu sunt de acord cu tine referitor la folosirea navomodelului. Are numai avantaje: nu face zgomot
(al meu) plantezi unde doresti(punct fix), deasemenea nada ajunge unde vrei, precizia este de 99%-
sa nu imi spui ca poti da de 2 ori din 7-8 lansari in acelasi loc la 120 m. ca intram in polemica. Si suntem in mileniul III <un fix de al meu>, dc sa nu beneficiem de noua tehnologie, nu navomodelele seaca baltile, ci BRACONAJUL prin N moduri. Teddy sa stii ca folosind navomodelul ai posibilitatea (eu da) sa faci masa pe 5-6 mp. sau 50-60 cm.p. la o lansare ,iar carligul cu momeala sa cada in mijloc,
la margine sau la distanta dorita de nada. Consider eu ca sunt un partener sincer de impresii si parerii in acest subiect, nici pe departe epuizat, (subiectul) astept si sunt sigur ca vor venii noi pareri pro si cantra referitor la acest arzator subiect.

Iubeste natura,merita :x


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 21:51 
Neconectat
User nou

Membru din: 18 Ian 2010, 01:35
Mesaje: 32
Localitate: brasov
sint onorat de invitatie si nu pot sa o refuz,ramine sa vb mai la primavara cind vom merge la o partida impreuna,dar pina atunci putem tine legatura aici sau pe msg.

_________________
Iubiti si protejati *NATURA*cu tot ce tine de ea


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 21:57 
Neconectat
User GL

Membru din: 19 Ian 2010, 19:49
Mesaje: 106
Claudiule te vei convinge ca sunt o persoana parolista si am caracter. Ne auzim sau comunicam maine. Iti urez odihna placuta si somn lin i-)

Iubeste natura,merita :x


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: reteta porumb de sezon
MesajScris: 22 Ian 2010, 22:06 
Neconectat
User nou

Membru din: 18 Ian 2010, 01:35
Mesaje: 32
Localitate: brasov
multumesc la fel

_________________
Iubiti si protejati *NATURA*cu tot ce tine de ea


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Reclama
MesajScris: 01 Mar 2011, 00:30 
Neconectat
Advertiser bot
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 2010, 13:00
Mesaje: 00

Reclama:





 


Sus
 
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Style created by © Matti, gry komputerowe, alveo witaminy zdrowie witaminy

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România