Ora este UTC + 2






Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 00:25 
Neconectat
User GL
Avatar utilizator

Membru din: 18 Ian 2010, 01:41
Mesaje: 200
Localitate: bucuresti
Cele mai folosite momeli vegetale sunt canepa, graul sau arpacasul si porumbul, iar mai putin utilizate - mazarea, nautul, orzul, lintea, soia si inul.
In functie de marimea boabelor vegetale, dar si de numarul pecare il punem pe carlig/fir de par putem selecta marimea pestilor. De asemenea, folosind momeli vegetale scapam de speciile nedorite cum ar fi somotelul, ghibortul, bibanul si soretele (regina baltilor). Aceste momeli sunt usor de procurat si sunt foarte ieftine.

Canepa este una dintre cele mai utilizate seminţe în pescuit. O folosesc atât pescarii de staţionar, cât şi crapiştii, pentru atracţia irezistibilă pe care o exercită asupra tuturor peştilor paşnici. Fie că este prăjită şi râşnită, fie că este fiartă, cânepa aduce rapid peştii la locul de pescuit şi îi ţine „ocupaţi” suficient timp. Cauza este reprezentată de conţinutul bogat în ulei al seminţelor de cânepă. Cânepa se foloseşte în special în nadă dar dă rezultate şi ca momeală. În acest scop, cânepa se pune la fiert pentru 15-20 minute. Se va supraveghea permanent momentul apariţiei germenului din sămânţă, moment în care seminţele se iau de pe foc şi se trec printr-un jet de apă rece pentru a opri imediat fierberea lor. Dacă se folosesc în nadă, se pot fierbe timp mai îndelungat fără probleme. În funcţie de calitatea cânepei, rata de germinare la seminţele puse la fiert poate varia în limite destul de largi, dar nu vom aştepta decât până în momentul când apar majoritatea germenilor, pentru că în mod cert nu toate seminţele vor germina. În apa de fierbere se pot adăuga zahăr, bicarbonat de sodiu (pentru o păstrare mai bună) sau chiar o linguriţă de praf de curry (pentru aromarea şi colorarea germenilor). Însă trebuie precizat că valoarea atractivă a cânepei este de cele mai multe ori suficientă şi nu este nevoie de astfel de îmbunătăţiri. . La prăjire, se va avea grijă să nu se ardă seminţele. Datorită conţinutului lor bogat în ulei, seminţele continuă să se coacă şi la oprirea focului şi trebuie ţinut cont de aceasta, pentru că seminţele arse îşi reduc capacitatea atractivă asupra peştilor.

Graul este una din cele mai ieftine, eficiente şi uşor de utilizat momeli şi nade. Este foarte hrănitor ca urmare a conţinutului ridicat de amidon, aşa că se va evita, cel puţin în apele unde nu cunoaştem densitatea piscicolă, nădirea cu cantităţi mari, pentru a evita săturarea peştilor. Are avantajul că poate fi păstrat timp îndelungat fără a-şi reduce calităţile, aşa cum se întâmplă cu cânepa. Pentru a uşura fierberea sa, se recomandă „înmuierea” în apă rece pentru o zi, înainte de fierbere. În acest fel, seminţele se umflă de apă şi fierb mai uşor. Şi la fierberea grâului se pot adăuga în apă diferite arome sau aditivi. Similar cu porumbul, eficienţa grâului se măreşte în cazul în care folosim la pescuit grâu fiert în urmă cu 2-3 zile şi păstrat la temperatura camerei. Începutul de fermentare produce un miros deloc îmbietor pentru oameni, dar cu siguranţă foarte incitant pentru peşti! Grâul, prin conţinutul său ridicat de amidon, permite legarea unor nade alcătuite doar din boabe şi seminţe.

Porumbul este folosit cu precădere la pescuitul crapului, dar interesează, în funcţie de talie, toate speciile de ciprinide şi permite selectarea mărimii peştilor pescuiţi. Dacă folosim porumb în lapte, care se vinde fie la conservă, fie sub formă congelată, vom putea atrage nu doar ciprinidele mari, şi şi pe cele de talie mijlocie. Este drept că porumbul uscat are un preţ imbatabil, dar şi porumbul congelat la pungi mari (2,5 kg) este accesibil şi foarte util la pescuitul staţionar. Dacă folosim porumb preparat prin înmuiere şi fierbere, vor fi interesate doar ciprinidele mari, pentru că boabele sunt suficient de mari ca să anuleze orice tentativă de hrănire a mărunţişului. Deşi porumbul uscat, este folosit pe scară largă nu se recomandă utilizarea lui ca atare, pentru că peştii nu au decât o capacitatea enzimatică redusă pentru a-l metaboliza şi, în plus, porumbul uscat este inert din punct de vedere olfactiv şi gustativ. Este mult mai eficientă utilizarea sa sub formă fiartă. Pentru a uşura fierberea, se va lăsa la înmuiat pentru 1-2 zile, după care se va fierbe până la obţinerea consistenţei dorite. Porumbul fiert degajă un miros plăcut cu rol de atractant şi este foarte hrănitor, deoarece are un conţinut ridicat de carbohidraţi. O variantă particulară, ceva mai scumpă, este reprezentată de porumbul pentru floricele. Acesta necesită înmuiere şi fierbere ceva mai îndelungată, dar are marele avantaj că este mai dens, comparativ cu porumbul obişnuit, lucru util când se pescuieşte în apă curgătoare.

Mazarea este puţin folosită la pescuit, dar foarte eficientă, mai ales în combinaţie cu porumbul. Este hrănitoare, stă bine în cârlig şi are densitate mare, lucru care permite lansarea uşoară din mână sau cu ajutorul praştiei de nădire. Se poate folosi mazăre fie din conservă, caz în care nu mai necesită nici un fel de preparare, fie mazăre proaspătă, care necesită fierbere, sau mazăre deshidratată, care necesită înmuiere şi fierbere.

Nautul este folosit de crapişti pentru conţinutul său nutritiv ridicat şi pentru mărimea sa, care selecţionează peştii. Interesează de asemenea şi carasul şi plătica mare, cleanul şi mreana. Are o densitate mare, ceea ce permite pescarilor să lanseze la distanţă. Foarte util în pescuitul pe ape curgătoare sau în ape adânci, pentru că ajunge rapid pe substrat. Se poate folosi atât în nadă, cât şi ca momeală. În acest caz, trebuie avut grijă, pentru că boabele de năut sunt tari, dar oarecum casante, aşa că se va alege un cârlig subţire oţelit sau, şi mai bine, se poate fixa pe un fir de păr.

Orzul este foarte asemănător cu grâul (arpacaşul) în ceea ce priveşte aspectul şi compoziţia nutritivă, dar diferă la culoare şi la consistenţă. Este necesară o atenţie sporită la fierbere, pentru că se poate înmuia prea tare şi nu mai stă bine în cârlig. O altă caracteristică proprie, care îl diferenţiază faţă de grâu, este uşurinţa cu care seminţele fierte se pot colora sau aromatiza.
Fasolea este foarte puţin folosită în pescuit, dar se poate asocia cu porumbul pentru atragerea ciprinidelor mari (crap, caras, mreană, plătică). Se poate folosi atât în nadă, cât şi ca momeală, cu condiţia să nu fie fiartă prea mult. Necesită o scurtă perioadă de obişnuire a peştilor.

Lintea se foloseşte în alimentaţia umană şi se găseşte în magazinele naturiste sau în supermarketuri. Are un conţinut ridicat de proteine şi carbohidraţi. Atrage atenţia tuturor ciprinidelor şi se poate folosi în special în nadă. Pentru folosirea pe post de momeală, trebuie fiartă cu atenţie pentru a nu deveni prea friabilă. Odată obţinută consistenţa dorită, se trec imediat boabele prin jet de apă rece pentru a împiedica înmuierea lor. Se poate asocia cu cânepa pentru obţinerea unei combinaţii mortale!

Soia este de asemenea utilizată de crapişti, în special sub formă de făină, în componenţa boiliesurilor. Se poate însă folosi foarte bine şi ca atare, în special în nadă. Se va avea grijă la fierbere, pentru că soia se desface imediat, aşa că se va amesteca în vasul de fierbere şi se va verifica în permanenţă gradul de fierbere. Odată obţinută consistenţa dorită a boabelor, acestea se trec peste un jet de apă rece. Soia este foarte hrănitoare, având un conţinut foarte ridicat de proteine, şi nu necesită adăugarea unor aditivi de culoare sau gust. Se poate combina cu cânepa şi cu cereale.

Inul are un conţinut bogat în uleiuri şi exercită o atracţie irezistibilă asupra peştilor paşnici. Datorită taliei sale mici, nu se poate folosi decât în nadă. Se prepară sub formă de fierbere sau prăjire. Atenţie la prăjire, să nu se ardă seminţele. Similar cânepei datorită conţinutului ridicat de ulei, seminţele de in ajung la temperaturi foarte ridicate şi continuă să se coacă şi după ce au fost luate de pe foc.

_________________
OveR 10 my love


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 11:57 
Neconectat
Admin GL
Avatar utilizator

Membru din: 17 Ian 2010, 20:45
Mesaje: 6076
Localitate: BUCURESTI
:-bd
O completare : Pt a pregatii canepa e bine de stiut ca daca pui canepa intr-o lada frigorifica si torni apa fiarta peste ia incolteste in 6-8 ore.Se pune 1 lingura de sare in apa pe kg de canepa si se pune capacul. Eu numai asa prepar canepa si cred ca este reteta ce-a mai buna ;) .nu uitati ca apa in care incolteste canepa este o adevarata "comoara".....in curand alte "trucuri"

FIR INTINS

_________________
-MEMBRU FONDATOR Clubul Sportiv
FUDO HOOKS -Japanese technological perfection
tel: 0765.071.874


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 14:10 
Neconectat
User GL
Avatar utilizator

Membru din: 18 Ian 2010, 01:41
Mesaje: 200
Localitate: bucuresti
^:)^ uite ca la asta nu m'am gandit :ymhug: e bine de stiut

_________________
OveR 10 my love


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 15:28 
Neconectat
Admin GL
Avatar utilizator

Membru din: 17 Ian 2010, 22:27
Mesaje: 862
Localitate: Bucuresti
iulian petre :
:-bd
O completare : Pt a pregatii canepa e bine de stiut ca daca pui canepa intr-o lada frigorifica si torni apa fiarta peste ia incolteste in 6-8 ore.Se pune 1 lingura de sare in apa pe kg de canepa si se pune capacul. Eu numai asa prepar canepa si cred ca este reteta ce-a mai buna ;) .nu uitati ca apa in care incolteste canepa este o adevarata "comoara".....in curand alte "trucuri"

FIR INTINS



uff..mai tine si pt noi..nu mai da din casa :P

_________________
Aventurile mele


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 15:44 
Neconectat
User nou

Membru din: 18 Ian 2010, 01:35
Mesaje: 32
Localitate: brasov
dau si eu din casa doua retete care sint foarte bune si au dat randament
Reteta 1

Compozitie: 2kg porumb uscat, 1 kg grau, 1/2 kg boabe soia, 1/2 kg seminte floarea soarelui, 1/2 kg seminte canari sau pasari mici (optional), 1 kg mazare la conserva, cate 1/2 kg din urmatoarele: srot, malai, faina, apoi un plic lapte praf (cred ca are 400-500 grame) din cel ieftin, un pachet pesmet si unul de gris, 1/2 kg zahar, 5-6 oua, un borcan de miere. Compozitia se imparte in doua: semintele si boabele se pun impreuna la inmuiat, bine amestecate (fara mazare!). Ideal 48 de ore, se poate si cu 24 de ore. Cele de floarea soarelui sunt water-proof si daca nada nu se leaga bine ai sansa sa le vezi plutind prin apa la aruncare. Eu de multe ori am renuntat la ele, dar reteta originala le includea. Fainurile, zaharul si laptele praf se pot amesteca separat pana la omogenizare, evident fara oua si miere. Cu o seara inainte scot semintele muiate intr-un lighean mai mare unde incep sa le amestec cu "fainurile" pe care le adaug treptat. Acum se adauga si mazarea cu tot cu zeama. Daca mai este nevoie, adaug apa din vasul unde au fost tinute la inmuiat dar, atentie, cu zgarcenie; scopul este sa se obtina o compozitie "umeda" nu una imbibata de apa. Se amesteca bine si se mai lasa ceva timp, poate fi o ora sau chiar doua pentru ca totul sa fie uniform umezit. Cel mai bine este sa se pastreze de-o parte o mica cantitate din amestecul cu faina, malai etc. care poate fi adaugat in caz ca iese o compozitie prea moale. Apoi se adauga mierea, ouale si evident se amesteca iarasi bine. Compozitia finala ideala trebuie sa arate asa: sa se vada bine boabele iar "liantul" dintre ele abia sa se ghiceasca. Si trebuie sa fie foarte tare si destul de lipicioasa. Eu momesc cu prastia si de aceea fac de seara guguloaie nu foarte mari pe care le pun separat intr-un lighean neacoperit. Daca mi-a iesit bine nada ele se mai intaresc peste noapte si pot fi usor aruncate fara sa se sfarame. O parte din nada o pastrez pentru arc. Se pune putina pe momitor, numai cat incape in interiorul arcului culisant. Tot din aceeasi compozitie mai gauresc pe balta boabe de porumb pe care le pun pe fir. Oricum, una peste alta, am observat ca nada asta atrage mai ales cteno. Crapul romanesc a venit mai rar si atunci a venit la boiles.

Reteta II - formula imbunatatita

Compozitie: 2kg porumb uscat, 1 kg grau, 1/2 kg boabe soia, 1 kg seminte canepa, 1/2 kg seminte canari sau pasari mici, 1 kg mazare la conserva, cate 1/2 kg din urmatoarele: srot, malai, faina, apoi un plic lapte praf (cred ca are 400-500 grame) din cel ieftin, un pachet pesmet si unul de gris, 300-400 grame piper pisat, 300-400 grame boia iute, 1 kg zahar, 5-6 oua. Se fierb boabele separat, cele de canepa se fierb pana pleznesc. Se lasa la racit apoi se scurg de apa si se amesteca. Prafurile si fainurile se amesteca separat pana la omogenizare apoi se amesteca cu boabele fierte.

_________________
Iubiti si protejati *NATURA*cu tot ce tine de ea


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 19:14 
Neconectat
User GL

Membru din: 19 Ian 2010, 19:49
Mesaje: 106
Stefane nu fii egoist [-x dar din dar se face RAI :ympray: *-:)

Iubeste natura,merita :x


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 22 Ian 2010, 22:25 
Neconectat
Admin GL
Avatar utilizator

Membru din: 17 Ian 2010, 22:27
Mesaje: 862
Localitate: Bucuresti
iorgu :
Stefane nu fii egoist [-x dar din dar se face RAI :ympray: *-:)

Iubeste natura,merita :x


Glumeam si eu...
Eu sunt foarte interesat de aceste lucruri si ma bucur ca ele apar pe forum :)

_________________
Aventurile mele


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 23 Ian 2010, 05:21 
Neconectat
Admin GL
Avatar utilizator

Membru din: 17 Ian 2010, 20:45
Mesaje: 6076
Localitate: BUCURESTI
300-400 grame piper pisat este cam mult dupa parerea mea :-?

_________________
-MEMBRU FONDATOR Clubul Sportiv
FUDO HOOKS -Japanese technological perfection
tel: 0765.071.874


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 23 Ian 2010, 09:21 
Neconectat
User GL
Avatar utilizator

Membru din: 19 Ian 2010, 10:46
Mesaje: 114
Localitate: Bucuresti
iulian petre :
300-400 grame piper pisat este cam mult dupa parerea mea :-?


300 de grame de piper e extrem de mult, cred ca nu pun atata in 2 sezoane.
Spre exemplu la 1 kg de canepa pun o lingurita rasa de piper, una de ussturoi granulat si una de chilli iute. In total cam 5 gr.

_________________
Mihai Tomescu


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: nade si momeli vegetale
MesajScris: 23 Ian 2010, 13:18 
Neconectat
User nou

Membru din: 18 Ian 2010, 01:35
Mesaje: 32
Localitate: brasov
as vrea sa o incercati sa vedeti ca da rezultate bune chiar daca are piper si boia multa e o nada foarte buna, e o nada dulce-iute. si peperul doar sa-l spargeti nu macinat...

_________________
Iubiti si protejati *NATURA*cu tot ce tine de ea


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Reclama
MesajScris: 01 Mar 2011, 00:30 
Neconectat
Advertiser bot
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 2010, 13:00
Mesaje: 00

Reclama:





 


Sus
 
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Style created by © Matti, gry komputerowe, alveo witaminy zdrowie witaminy

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România